Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»Brand-urile disparute ale Iasului

Brand-urile disparute ale Iasului

*Fabrica de Ulei Unirea, Lactis, Fabrica de Bere, Avicola SA, Fortus sau Fabrica de Tigarete sunt doar cateva dintre fostele branduri ale Iasului care au ajuns in prezent la fier vechi * daca inainte de Revolutie in halele de productie ale acestor companii lucrau mii de salariati, in prezent acestea au fost vandute la fier vechi, sau pe terenurile respective s-au construit centre comerciale * privatizarea acestora a fost de multe ori doar un pretext pentru eliminarea unor competitori puternici

 La Iasi marile fabrici care asigurau o buna parte din economia judetului inainte de Revolutie, sau chiar dupa 1989 au ajuns fie sa fie vandute la licitatie pentru acoperirea datoriilor, fie au intrat in hora privatizarilor incheiata, inevitabil, cu falimentul acestora. Companii de renume, recunoscute inclusiv peste hotare pentru produsele exportate in tari cu relatii economice de traditie sunt acum doar ruine, halele de productie sunt lasate in paragina, fostii angajati sunt doar cifre in statisticile cu someri ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, iar pe terenurile pe care se ridicau sedii impunatoTre se fac acum planuri pentru magazine si mall-uri.

 Unul dintre agentii economici emblematici pentru Iasul industrial este, fara indoiala, fostul Combinat de Utilaj Greu, actualul Fortus SA. Activitatea in halele in care Ceausescu a investit nu mai putin de 16 miliarde de lei a inceput in 1977, iar in anii care au precedat declinul colosului industrial, la Fortus lucrau 12.000 de angajati. Contractele de export cu state precum Olanda, China sau Egipt au sustinut economic combinatul inca doi ani de la Revolutie. In prezent, compania se afla in proces de reorganizare. Inceputul toamnei a adus vesti mai bune pentru angajatii Fortus, Guvernul aproband preluarea creantelor companiei de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului care ar urma sa identifice investitori noi si modalitati de revigorare a fostului colos al economiei iesene.

 Pui si iepuri pentru rusi

In apropiere de Iasi, la Targu Frumos, se afla ruinele unui alt producator de renume din Epoca de Aur. Cu peste 1.400 de salariati si peste 300.000 de pui in fiecare dintre cele 15 ferme, compania avea mai bine de 70% din productie destinata exportului. Franta, Italia, Germania si Rusia erau doar cateva dintre statele in care ajungeau delicatesele din carne de pui sau de iepure produse la Iasi. In 2004 controversatul om de afaceri Gigi Becali a achizitionat mai mult de jumatate din pachetul de actiuni al Avicola SA. La semnarea contractului de privatizare acesta s-a angajat sa realizeze investitii de aproape 4,2 milioane de euro in compania ieseana, din care 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea activitatii si alte 1,4 milioane in programul de conformare la normele de mediu, dar acest lucru nu s-a intamplat. In prezent, activele societatii au inceput sa fie scoase la vanzare din vara acestui an pentru a acoperi datoriile realizate de finantatorul Stelei in perioada in care acesta s-a aflat la conducerea Avicola SA. In prezent producatorul iesean de pui si carne de pui mai numara cateva zeci de salariati si inregistreaza anual pierderi de milioane de lei.

 12 tone de tigari pe zi

 Anul 2008 a insemnat pentru ieseni inchiderea brusca a uneia dintre ultimele companii care mai faceau legatura dintre economia comunista si cea capitalista. Fabrica de Ulei Unirea, inaugurata in 1961, a fost prima investitie de pe noul bulevard al Tutorei, conform istoricului iesean Ion Mitican. In anul 2002 compania ieseana a fost cumparata de gigantul agricol Bunge Limited care, dupa doar sase ani, la inceputul lui 2008 a anuntat printr-un comunicat de presa decizia de inchidere a fabricii de ulei si de concediere a celor peste 200 de angajati pe care societatea ii mai avea in acel moment.

 Fabrica de Tigarete din Iasi este, la randul sau, una dintre cele mai vechi societati bazate pe productie din judet. Infiintata in anul 1876, compania a ajuns ca in anul 1998 sa produca zilnic nu mai putin de 12 tone de tigari. Dupa ce a rezistat bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Fabrica de Tigarete de la Iasi a fost rapusa de executarea silita a Societatii Nationale „Tutunul Romanesc” SA de care apartinea, cei 200 de salariati care mai lucrau acolo fiind disponibilizati. Din acel moment, cladirile fabricii, transferate intre timp de la Ministerul Finantelor la cel al Culturii, au intrat intr-un avansat proces de degradare.

Fabrica de Bere, demolata pentru interese imobiliare

 In urma cu 15 ani se anunta la Iasi o noua privatizare a unei foste „glorii” comuniste. Fabrica de lapte numara inainte de Revolutie peste 1.000 de salariati. Incepand cu anul 2003, insa, bunurile societatii, printre care si utilajele si spatiile de desfacere au fost vandute contra unor sume derizorii. Anul 2004 aduce blocarea conturilor companiei, iar Finantele Judetene pun sechestru asigurator pe sediul companiei, pe fabrica si pe depozite pentru o datorie de peste 14,6 milioane de lei. Compania intra, inevitabil, in faliment in anul 2009, Fiscul organizand inclusiv in prezent licitatii pentru valorificarea activelor.

 Fabrica de bere din Iasi este un alt exemplu al economiei comuniste de care capitalismul nu a stiut sa profite. Pana in anul 1990 pe terenurile in care in prezent s-au construit o serie de hypermarketuri, dupa ani intregi in care au stat in paragina, se produceau peste zece tipuri de bere: Bucium, Breazu, Ciric, Carpati, Copou, Repedea, Unirea, Iasi, Moldova, Bucegi si Berea Hipoglucidica, iar dupa aceasta data productia s-a diversificat cu sortimentele Zimbru, Zimbru Pils, Cascada, Star, Derby si berea neagra Karl’s Beer Pils. Anul 2003 a adus, insa, ca in cazul majoritatii colosilor economiei locale, declinul Fabricii de Bere, in cazul fabricii din Pacurari fiind invocate inclusiv interese imobiliare. (Dana Chiru)

 Articol preluat din www.evenimentul.ro

 

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment