Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Diverse,Important,Noutati»Burse pentru elevii din mediul rural

Burse pentru elevii din mediul rural

   O initiativa a „Ziarului de Iasi” a devenit lege

Autor: Ioana DOBOS
   Cele doua camere ale Parlamentului au adoptat o lege care extinde practic la nivel national proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural”. Cel mai probabil chiar din toamna, proiectul va fi aplicat in toate judetele tarii.

   O initiativa a „Ziarului de Iasi”, sustinuta si aplicata in judet inca de acum 6 ani cu ajutorul Inspectoratului Scolar Judetean, va fi aplicata in intreaga tara dupa ce modelul a fost preluat de un grup de parlamentari si transformat in lege. Proiectul, printre initiatorii caruia se afla si parlamentarii ieseni Mihai Dumitriu (fost inspector general al ISJ), Ion Solcanu si Anghel Stanciu, a fost recent adoptat in ambele camere parlamentare, urmind a fi promulgat de Presedintie pentru a intra in vigoare. E vorba de initiativa „Burse pentru elevi saraci, dar inteligenti din mediul rural”, gestionata de Asociatia „Proruralis” si initiata de „Ziarul de Iasi”. Actul normativ ar putea intra in vigoare chiar din anul scolar 2007-2008, si prevede sustinerea a cite 25 de elevi din fiecare judet cu bani de la buget pentru a-si continua studiile la oras.
Legea isi propune infiintarea in fiecare judet a unei clase cu elevi capabili de performanta care provin din mediul rural si ale caror familii au venituri sub o treime din salariul minim pe economie, pe membru de familie. Practic, inspectoratele scolare vor trebui sa selecteze anual 25 de absolventi de scoala primara din mediul rural, in baza unor teste care stabilesc performanta scolara si in baza unei anchete sociale. Activitatea va fi coordonata de inspectoratele scolare si realizata de Centrele Judetene de Asistenta Psihopedagogica. Efortul bugetar este estimat la 70 de euro lunar pentru fiecare elev. Potrivit proiectului de lege, in clasa a cincea ar putea fi scolarizati la nivelul tarii 1.025 de elevi.
   La Iasi, existenta unor burse pentru scolarii merituosi de la sate care nu au posibilitati materiale a devenit deja o traditie. In proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural” sint inclusi in prezent 80 de copii. Mai mult decit atit, presedintele Asociatiei „Proruralis” spune ca au fost selectionati la sfirsitul acestui an scolar alti 15 elevi, care vor forma din toamna o noua clasa. Elevii beneficiaza de burse de studiu din partea unor oameni de afaceri sau asociatii, care s-au angajat sa le asigure astfel costurile scolarizarii la licee de elita din Iasi. Fara burse, nici unul dintre acesti copii cu o inteligenta peste medie, dar extrem de saraci, nu ar fi avut vreo sansa de a beneficia de o educatie de calitate. „Bursele care ar putea fi sustinute din fonduri guvernamentale sint o idee foarte buna. Printre initiatorii legii sint persoane care au ajutat de-a lungul timpului la implementarea proiectului nostru, ceea este imbucurator. Este un exemplu despre cum o idee a societatii civile poate sa devina lege”, este de parere Victor Geangalau, presedintele Asociatiei „Proruralis”. El a mai spus ca proiectul initiat de „Ziarul de Iasi” va continua, deoarece sint deja peste 80 de elevi inscrisi in program, care trebuie sa-si finalizeze studiile.

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment