Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»Cat valoreaza judetele din cea mai saraca regiune Nord-estul, doar 10% din PIB

Cat valoreaza judetele din cea mai saraca regiune Nord-estul, doar 10% din PIB

* PIB-ul insumat al celor sase judete din regiunea de nord-est a tarii estimat pentru anul 2011 va fi de aproximativ 55,38 miliarde de lei, adica putin peste 10% din PIB-ul Romaniei
Luata la bani marunti, Moldova arata falimentara. Fara capacitati industriale, cu drumuri distruse si fara vreo strategie de dezvoltare, regiunea de nord-est a tarii si-a asumat statutul de cea mai saraca regiunea a Europei, pe care cu greu incearca sa-l depaseasca. Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind valoarea fiecarui judet din tara arata ca ne-am asigurat din nou ultimele locuri in clasament. PIB-ul insumat al celor sase judete din regiunea de nord-est a tarii estimat pentru anul 2011 va fi de aproximativ 55,38 miliarde de lei, adica putin peste 10% din PIB-ul Romaniei. Pe ansamblul intregii tari, PIB-ul estimat de Comisia de prognoza pentru acest an este de 544,42 miliarde de lei. Valoarea in lei a Moldovei nu reprezinta nici jumatate din cat face, de unul singul, Bucurestiul. Capitala va produce in acest an un PIB de peste 123 miliarde de lei, adica aproape un sfert din valoarea economiei nationale.
Cat „face” un judet?
Cel mai productiv judet din Moldova este, de departe Iasul, care ar putea realiza in acest an in jur de 15 miliarde de lei, fiind in clasamentul national situat pe locul 7, dupa alte judete precum Timis, Cluj, Brasov sau Constanta. Harta valorica a judetelor din Moldova pune pe locul doi Bacaul, care valoreaza in jur de 12,6 miliarde de lei. In coada, stau, ca de obicei Vasluiul si Botosaniul, care vor realiza o productie de 4,74, respectiv 5,27 miliarde de lei.
Handicapuri care ne scot de pe harta investitiilor
Se pune intrebarea de ce nu este Moldova pe harta marilor investitori straini. Forta de munca ieftina avem, spatii industriale sunt disponibile. Unde apare blocajul, astfel incat regiunea de nord-est a tarii nu poate depasi handicapul de a fi printre cele mai putin dezvoltate zone? „Moldova are cateva particularitati. este o regiune cu suprafata mare, cu populatie densa, dar unde capacitatile industriale le numaram pe degete. In infrastructura mare s-au bagat putini bani, iar o strategie nationala de dezvoltare a serviciilor sau industriei lipseste cu desavarsire”, explica directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol. Cea mai ieftina si sigura solutie pentru o crestere economica de durata este atragerea de bani de la UE. Iar in urmatorii doi ani, Moldova ar putea simti o revigorare pe aceasta varianta. „Romania a pierdut doi ani din start, chiar daca am aderat in 2007, pentru ca in primii doi ani a trebuit sa formam sisteme si proceduri de lucru pe care sa le certificam. In 2011, am decontat deja peste 150 milioane de euro numai pentru Programul Operational Regional, iar in 2012, suma va creste la 200 milioane de euro. Dinamica cresterii economice pe fondul intrarii acestor sume o vom resimti abia incepand de anul viitor”, precizeaza Constantin Apostol.
Desi sunt sansa netagaduita de a ne urni din loc, banii europeni stau inca in conturile de la Bruxelles, Gradul de absorbtie este inca deficitar. „Sunt trei cauze principale. Sistemul hipercentralizat, lipsa profesionistilor sau a oamenilor calificati si stabilitatea lor, precum si lipsa finantarilor. Atentie, nu vorbesc de cofinantari, care pot fi si de 2 la suta, ci de imposibilitatea companiilor de a avea acces la credite”, spune directorul ADRNE. Cele mai multe dintre firmele din Romania nu au vocatie pentru credit, iar multe dintre administratiile publice din Moldova abia reusesc sa-si achite cheltuielile curente, ceea ce arata ca ritmul investitiilor nu se va imbunatati nici in perioada urmatoare, condamnand Moldova la subdezvoltare. (D.M.)

Sursa: www.evenimentul.ro

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment