Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»Drumul nebatatorit al vinului

Drumul nebatatorit al vinului

Zona Iasului, ca si alte zone din tara, se poate lauda cu o bogata paleta de crame si vinoteci. Un punct forte pentru turismul local daca ar fi exploatate la adevarata valoare aceste atractii. Timid, atat agentiile de turism, cat si podgoriile de renume au inceput sa atraga turisti prin aroma vinurilor locale. Preturile sunt inca la un nivel ridicat, insa tinand cont ca degustarea licorilor este o pasiune, impatimitii inchid ochii la astfel de sume.

Bahus ar fi mandru sa afle ca in cramele iesene vin tot mai multi vizitatori. Iar numarul lor ar putea fi si mai mare daca aceasta „nisa” ar fi promovata intens si daca tarifele ar fi accesibile si turistilor locali. In vara anului 2010, agentia ieseana de turism Icar Tours a demarat un proiect ambitios de reinviere a drumului vinului de Iasi. Timp de aproximativ un an, agentia a organizat la anumite intervale de timp degustari la Casa Olteanu, Cramele Copoului, Agroindustriala Bucium, Casa Bilius, Cotnari, Vinia si Muzeul Viei si Vinului din Harlau. „Este vorba despre o serie de evaluari si degustari. Am avut in jur de 20 de grupuri generate de noi, insa raspunsul pietei arata ca si alte agentii au avut cereri pentru astfel de evenimente. Noi credem ca vinul este parte din brandul turistic al Iasului. Drumul vinului se imbina foarte bine cu celalalt program educational al nostru – Tur de oras gratuit – pe care il vom continua din luna mai”, ne-a declarat Florin Barhalescu, directorul general al Icar Tours. Potrivit acestuia, tarifele au fost calculate in functie de numarul de vinuri degustate, locatie si numarul de persoane prezente, variind intre 30 si 85 de lei doar pentru degustare. La cerearea turistilor a fost disponibil si un pachet „city break” in cadrul caruia au fost vizitate trei crame.

Vinuri de traditie in pachete turistice.
Nici reprezentantii marilor podgorii nu si-au lasat oferta asteptata. Au facut pachete si s-au asigurat chiar ca turistii vor avea unde sa se odihneasca daca degustarea s-ar transforma intr-un chef adevarat. Pentru a-si convinge oaspetii de calitatile vinului, Cotnari propune un tur al Combinatului de vinificatie si al cramei, o degustare de vinuri si chiar o masa traditionala. „In planurile de viitor intra si restaurarea conacului care ar permite si asigurarea cazarii, insa acest lucru va fi posibil peste doi ani. Turistii care doresc sa ne viziteze sunt in mare parte organizati in grupuri sau delegatii”, ne-a spus Catalin Grecu, directorul de marketing al Cotnari. Pentru 15 euro, turistul poate beneficia de o degustare si un platou rece, care poate fi inlocuit cu o sticla de Grasa de Cotnari. Daca mai adaugati inca 20 de euro, pe langa degustare si un cadou ce cuprinde doua sticle de vin Grasa de Cotnari si Franucsa, puteti opta fie pentru o masa, fie pentru o vizita in crama si vinoteca. Daca doriti pachetul complet, tariful va fi de 55 de euro.

20 de turisti saptamanal
Vinul curge in paharele turistilor si la Agroindustriala Bucium. De la grupuri de studenti, pana la doctori si afaceristi, cu totii au platit pentru a retrai istoria cramelor cu o vechime de zeci de ani. „Avem pachete pentru vizitatori si chiar unitate in care ii putem caza. Pretul pentru degustare de vinuri este in jurul a 10 euro, la care se adauga costurile cu masa si cazarea. Iar doritori sunt, saptamanal avem cel putin 15 – 20 de turisti”, ne-a explicat Ionut Stoian, director executiv al companiei Agroindustriala Bucium. Dealurile cu podgorii, traditia viticola si gustul zecilor de sortimente de vinuri vor fi resurse care sa starneasca si pe viitor interesul pasionatilor si poate chiar sa contribuie cu un procent semnificativ la ridicarea turismului Iesean. (A. Isachi)

Sursa: www.evenimentul.ro

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment