Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»FabricatinIasi: Vinul rosu de Uricani

FabricatinIasi: Vinul rosu de Uricani

Iata am gasit un articol interesant in ZiaruldeIasi:

Cine promoveaza un brand national: vinul rosu de Uricani?

Conform unei informatii publicate de „Ziarul de Iasi”, la Balul Palatului Culturii, oaspetii au fost tratati cu doua sortimente de vin: vin alb de Cotnari si vin rosu de Uricani. E adevarat, domnule prefect?

Daca despre Cotnari, cititorii din Iasi, din tara si din Europa chiar cunosc deja destule informatii, datorita promovarii sale profesioniste, despre vinul rosu de Uricani cunosc doar specialistii in viticultura si oenologie, intre care academicianul Valeriu Cotea, detine de departe locul de frunte.

Fara intentia de a plictisi cititorul, facem doar citeva precizari: vinul rosu de Uricani se produce din strugurii proveniti din Podgoria Uricani, cu centrul in fosta comuna Uricani, desfiintata abuziv in anul 1968, azi sat al comunei Miroslava, situat la doar citiva mii de metri de S.C. „Antibiotice”. Viile din zona sint amintite, in istorie, la anul 1588, iar vinul rosu provenea, in cantitati modeste, din „Via cea Mare”, situata pe dealul Uricani.

Astazi, vinul este produs de S.C. „Vinia” Iasi, in trei sortimente – Feteasca Neagra, Cabernet si Merlot, insa iesenii nu-l pot gasi cu usurinta in magazine, probabil datorita pretului. Rar se gaseste si in restaurante. Nici magazinul „Metro” nu are in rafturi un asemenea vin, desi se afla asezat in centrul arealului de cultura si in hotarul Uricanilor.

In afara indicatorului rutier „Uricani – 2 km” de pe DE 583, linga S.C. „Antibiotice”, trecatorul, turistul european nu stie ca respira aroma viilor de Uricani si ca trece pe linga rezervatia floristica „Valea lui David” si „Padurea de Stejar Uricani”.

De unde sa afle, daca nimeni nu-l informeaza? Autoritatile administrative iesene sint in cautare de branduri pentru a fi promovate in Uniunea Eropeana. Acesta nu poate fi promovat? Si cine ar trebui sa fie primul interesat, daca nu Primaria comunala pe teritoriul careia se afla Podgoria Uricani?

Stiti care e aceasta, caci pe harta nu exista comuna Uricani?

Mihai Constantinescu, secretarul Asociatiei Culturale „Fiii Satului Uricani”

Comments

2 comments

 • Visit site
  Posted 6 years ago

  sa distrus cea mai imporanta zona viticola din regiune candva acolo munceau sute de oameni dar acum bate vantul ce sa realizat in zeci de ani de munca sau distrus in doi-trei ani de impasare din parte multor pers care nu au legatura cu viticultura sa ne fie rusine pt asa ceva in special d-lui holicov pt ca angajeaza ingineri zootehnici in schimbul banilor

  de iulian on decembrie 1, 2012 1:27 am | Răspunde
 • Visit site
  Posted 6 years ago

  poate mai exista cineva in tara noastr care nu vede in pamant doar o sursa de facut bani sa distus 280 de h de vie sau lasat in paragina nimanui nu ia pasat ce se intampla acolo toti propietarii au vrut terenul inapoi de ce sau gandit ca daca au acel teren se vor imbogati?de trei ani nimeni nu acultivat nimic pe acele terenuri dar au distrus cateva locuri de munca era de unde sa traiasca toti dar sau gandit ca e mai frumos asa sa aibe terenul lor.Pe zi ce trece noi romanii ne pierdem si dreptul de a trai in propia noastra tara domnilor guvernanti nu ati invatat nimic din vizitele dv in afara tarii????daca nu sa va fie rusine

  de iulian on decembrie 1, 2012 1:41 am | Răspunde

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment