Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»Iasul are o firma ce domina 75% din piata nationala de profil

Iasul are o firma ce domina 75% din piata nationala de profil

Firma in cauza este Electra si realizeaza 97% din venituri in afara Iasului, dar plateste la noi in oras impozite lunare de aproape 100.000 de euro 

Va vine sa credeti? Iasul are o firma ce domina copios intreaga Romanie. Electra Iasi este firma care, in cativa ani a cucerit toata tara, avand la aceasta ora 75% din piata nationala de interfoane. Iar de anul viitor Electra se extinde si in afara tarii. „Ne intereseaza piata UE. Avem deja solicitari pentru 2008 de la un partener belgian care s-a declarat extrem de multumit de videointerfonul dezvoltat de noi”, povesteste mandru, managerul Electra, Marian Berdan.

Electra construieste deja „casa inteligenta”
Dupa ce a cucerit tara cu interfonul, Electra a dezvoltat in 2007 produse care sa se integreze in conceptul  „casa inteligenta”. „Avem interfoane special concepute pentru centrele rezidentiale care se ridica peste tot in Romania, dar si pentru ansamblurile luxoase de locuinte din UE. Aceste interfoane sunt inteligente, pot fi programate sa schimbe temperatura casei pe perioada cat proprietarul e plecat la serviciu, au memorie video, deci poti vedea cine te-a cautat cat ai fost plecat, poti activa serviciul de alarma si poti asigura supravegherea video a intregii curti, in cazul caselor”, anunta Marian Berdan.
 
Produse noi, recunoscute si in SUA
Revolutionarul manager de la Electra se mandreste si cu doua noi produse de nisa, produse care, estimeaza Berdan, vor face rapid cariera. „Orice produs electronic are nevoie de placute de circuit imprimat, iar noi deja producem in serie asa ceva. Cererea e atat de mare, incat aproape ca ne copleseste. Ca sa va dati seama cum creste piata, in 2004, toata sectia noastra axata pe asa ceva lucra 100% numai pentru interfoanele noastre, iar acum, la o productie de cateva ori mai mare de interfoane, aceeasi sectie lucreaza doar 20% pentru noi, restul e directionat spre circuitele destinate clientilor interni si externi”, explica Berdan.
Un alt produs de nisa dezvoltat recent de Electra este ansamblarea de componente electronice. Pentru ambele produse au fost obtinute certificate UEL, atestate care costa 5000 de euro si sunt solicitate expres de piata americana. „Suntem singurii din Romania cu aceasta certificare”, se lauda Berdan.
De ce era nevoie de UEL? „Produsele noastre sunt inglobate in aparaturi sofisticate, folosite la supraveghere in tuneluri, in mijloace de transport in comun. si americanii cer pe tot produsul aceasta certificare, deci am fost obligati ca pentru particica noastra sa facem acelasi efort”, explica Berdan.

Cum a inceput totul
Electra este o firma 100% privata, infiintata in 1991 si dezvoltata de Marian Berdan. Inginer electronist de meserie, Berdan este un tip care a crezut de la bun inceput in steaua lui, desi primii ani de afacere au fost dezamagitori. A plecat la drum cu 7 colegi, au dezvoltat produse electronice pentru industrie, dar nimeni nu le cumpara, asa ca Berdan a fost abandonat rapid de parteneri. ”in 1992 m-au lasat balta, ba unii prieteni imi si recomandau sa o las moarta cu productia si sa ma apuc de comert. Vedeam si eu cum un simplu tonetar isi lua intr-un an apartament si masina, dar eu am continuat sa cred ca productia e viitorul”, isi aminteste Berdan.
Sustinut doar de sotie si 2 ingineri care au crezut in el, Berdan s-a mai chinuit pana in 1995 proiectand si construind tot felul de aparate pe care piata nu le platea.

Soarele a rasarit in 1995
Momentul care avea sa marcheze destinul Electra a fost in 1995, cand a realizat primul interfon. A fost o intamplare, lucru pe care Berdan nu se sfieste sa-l recunoasca. „Doctorul Untu a venit la sediul nostru si a cerut de mai multe ori sa-i realizam un interfon la blocul de langa Hala Centrala in care locuia. El si vecinii sai erau satui de vagabonzii care se aciuiau prin scara blocului. A tras de mine de cateva ori si, desi initial nici macar nu aveam idee ce trebuie sa fac, am scos-o la capat”, povesteste Berdan. Cateva luni s-a chinuit sa perfectioneze interfonul, iar apoi a dat drumul la productia de serie. Au venit noi probleme, legate de lipsa aparaturii, neseriozitatea furnizorilor s.a., dar banii au inceput sa curga.

in 10 ani a cucerit Romania
Din 1996 si pana acum Electra a dezvoltat mai multe modele de interfon. Toate au fost insa peste tot ceea ce se gasea pe piata, asa ca acum sigla Electra este pe 75% din blocurile romanesti care au interfon.
Bazandu-se pe acest produs, Electra a crescut constant, nemteste, asa cum managerul ei a programat-o. Acum firma ajuns la o cifra de afaceri anuala de 5 milioane de euro si o valoare de piata ce trece de 10 milioane de euro. „Nu am facut niciun audit superprofesionist, dar valoarea afacerii, activele existente, brandul si ritmul de dezvoltare ne asigura usor o valoare de piata de minim 10 milioane euro”, spune Berdan.

Cum a aparut aceasta oaza tehnologica in Iasi
„Cercetarea e baza, fara ea nu ai niciun viitor”, spune Berdan apasat. Electra investeste anual minim 200.000 de euro in cercetare, avand un departament special pentru acest lucru. in plus, permanent se cumpara softuri speciale pentru cercetare, aparatura noua, oamenii sunt trimisi la traininguri de specialitate. „Multi mi-au zis ca ingrop banii asa, ca poate nu obtinem niciun produs revolutionar in 5 ani, dar eu cred ca aici e viitorul”, spune hotarat Marian Berdan. incapatanarea vine din faptul ca el insusi este un inventator. „Avem pana acum 2 brevete si 4 certificate de proprietate intelectuala, documente care ne-au fost de mare ajutor”, spune Berdan.

A dat in judecata statul roman la CEDO
Tot din cauza inventiilor se judeca la Strasbourg cu statul roman. „Pentru ca am facut mai multe inventii, legea mi-a permis sa nu platesc impozit pe profit in anii 1997, 1998 si 1999. Apoi legea s-a schimbat si am platit impozit pana in 2002. Din acel an, legea a revenit la prevederea initiala conform careia inventatorii beneficiaza de 5 ani de scutire. Am cerut si OK-ul de la OSIM, asa ca in 2003 si 2004 nu am platit impozitul pe profit. Finantele mi-au dat descarcarea, dar in 2005 s-au rasucit si mi-au impus plata urgenta a 10 miliarde de lei, pe motiv ca am ocolit taxele”, povesteste Berdan. A dat statul in juudecata si a castigat la Iasi, Finantele au facut recurs si inalta Curte de Justitie si Casatie au dat dreptate statului exact pe motivatia Finantelor. Furios, Berdan s-a adresat CEDO. „Daca eu platesc in fiecare luna aproape 3 miliarde impozite si taxe, daca eu nu am nicio datorie catre tara, de ce m-au scos datornic? Pentru asta si pentru ca mi-a fost incalcat dreptul meu la dividende, drept recunoscut de lege, am dat statul roman in judecata la CEDO si cer despagubiri de 500.000 de euro”, spune Berdan

Se anunta salturi mari in timp scurt
Convins ca afacerea sa a luat definitiv aripi, Berdan calculeaza de pe acum pasii pentru urmatorii 3 ani. „Avem 4000 mp de spatii, dar pentru 2010 ne vor trebui macar 10.000 de mp. Cred ca vom construi o hala noua, una pe verticala, pentru ca in aceasta bransa trebuie sa lucrezi pe principiul bandei transportoare”, spune managerul Electra.
Dupa ce calculeaza necesarul de spatii, Berdan explica si ce va face acolo: „trebuie sa automatizam cat mai mult din procesul de productie. Marim astfel eficienta, iar oamenii se vor ocupa numai de supravegherea procesului de productie. Asa putem rezista in mod cert concurentei chineze”.
in ideea extinderii, Electra a facut deja pregatiri pentru obtinerea de la UE a unei finantari de 2,5 milioane euro in 2008.

Sursa: www.iasicastiga.ro

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment