Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Noutati»La Zilele Nordului se arata Moldova nestiuta

La Zilele Nordului se arata Moldova nestiuta

Comunicat de presa
Darabani, 4 august 2015

– 500 de turisti din Romania, Republica Moldova si Ucraina sunt asteptati la festival.
– Cinci Tururi ale Nordului le propun experiente turistice neconventionale in locuri surprinzatoare din nordul Molovei.

Locuri unicat si experiente turistice autohtone

O serbare populara in curtea unei biserici unicat in lume, un picnic cu chitara intr-o poiana seculara, o vizita la casa unui sfant, o drumetie cu caruta in lunca Prutului si o vanatoare de comori in cel mai nordic oras al Romaniei, acestea sunt cateva dintre propunerile turistice ale celei de a doua editii a Zilelor Nordului, festival de muzica, arte si calatorii desfasurat in Darabani la acest final de saptamana.

Printre cele peste 50 de concerte si evenimente culturale ale festivalului, organizatorii au pregatit in acest an si cinci Tururi ale Nordului, destinate turistilor si localnicilor. „A promova frumusetile regiunii de Nord, prin oamenii si prin locurile sale, aceasta e o parte importanta a misiunii noastre. Continuam si in acest an sa descoperim Moldova impreuna cu cei care vin de la sute de kilometri departare, special pentru festival. si credem ca locurile pe care le exploram in Tururile Nordului sunt, din pacate sau din fericire, noi chiar si pentru localnici”, declara stefan Teisanu, presedinte Asociatiei Nord, organizatoare a evenimentului.

Daca joi festivalul propune doua calatorii muzicale la Liveni si Mihaileni, satele copilariei lui Enescu, de vineri incep Tururile Nordului, o serie de excursii ghidate, avand ca punct de plecare Casa de Cultura „Theodor Bals” din Darabani. Vineri, sambata si duminica, de la ora 12:00 incep tururile orasului, prin care doritorii vor putea cunoaste pe indelete cele mai interesante povesti ale locului, in timp ce viziteaza Biserica Sf. Nicolae, Casa Acad. Leon Danaila sau Muzeul Nordului. Turul de duminica are un format special: organizatorii au pregatit o „vanatoare de comori”, invitandu-i pe participanti sa descopere, pe baza unor indicii, alte locuri si povesti interesante ale orasului.

Vineri, tot de la 12:00, se pleaca intr-un tur care ii duce pe turisti la Casa Memoriala „Sfantul Ioan Iacob Hozevitul” si in punctul de nord extrem al Romaniei, pentru a se opri intr-un loc legendar de pe malul Prutului: Poiana celor Patru Stejari ai lui stefan cel Mare. Aici organizatorii au pregatit lansarea albumul „Black / White” a artistului Lucian Dragota si un picnic pentru participanti. Turul de sambata incepe la aceeasi ora 12:00 si ii duce pe cei interesati in vizita la Casa Memoriala „George Enescu” din Liveni, apoi la o plimbare cu caruta in lunca Prutului, pastrand pentru final cel mai spectaculos obiectiv al drumetiei: biserica unicat de Hiliseu-Crisan, singura biserica din lume care e atat ortodoxa, cat si catolica. Acolo va avea loc o intalnire cu satenii din Hiliseu, care pregatesc sarmale si cozonaci pentru intalnirea cu turistii.

„Doritorii trebuie sa isi rezerve un loc pentru participarea la Tururi. O pot face pe site-ul nostru, www.zilelenordului.ro. Cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Darabani, care ne pun la dispozitie microbuzele necesare, am reusit sa pastram si in acest an gratuite toate aceste tururi. Am instruit cativa tineri pasionati de istorie locala, ei vor fi ghizii turistilor intre locatii, unde ii asteapta custozii fiecarui obiectiv de pe traseu. Ne-am dorit foarte mult ca aceste tururi sa ofere, incepand cu acest an, dincolo de vizitele in sine, si ceva din experienta locala, din viata de zi cu zi a locurilor noastre”, aflam de la acelasi stefan Teisanu.

La festival sunt asteptati 500 de turisti din Romania, Basarabia si Bucovina de Nord

si-au rezervat deja locuri in campingul festivalului turisti din Iasi, Chisinau, Edinet, Cernauti, Cluj, Botosani, Suceava si Dorohoi, iar cele cateva pensiuni din Darabani sunt deja pline. In campingul special amenajat pe Stadionul Orasenesc mai sunt insa locuri, iar turistii care aleg aceasta varianta de cazare au acolo cele mai bune conditii: paza permanenta, parcare, acces la vestiare si dusuri.

„Sunt multi localnici care ne-au sarit in ajutor, oferindu-ne sa ii cazeze gratuit, in casele lor, pe unii dintre invitatii festivalului. Ocuparea pensiunilor din Darabani e de 100% in perioada Zilelor Nordului, asa ca sprijinul lor a fost mai mult decat binevenit. Unii darabaneni si-au invitat acasa prieteni din alte orase si colegi de facultate, explicandu-le ca festivalul e un prilej bun sa faca o vacanta in regiune”, spun organizatorii.

Peste 50 de concerte si evenimente culturale la aceasta editie a Zilelor Nordului

intre artistii confirmati la editia din acest an a Zilelor Nordului se numara trupele suie Paparude si ROA, ucrainenii de la Haydamaky si moldovenii de la Gandul Matei. Poiana Teioasa gazduieste concerte de muzica rock si electro, cu intrare libera, iar peste zi participantii la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale si educationale: spectacole de teatru, lansari de carte, proiectii de film, expozitii de pictura si fotografie, ateliere.

Festivalul este organizat de Asociatia Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botosani – Suceava – Iasi – Chisinau – Cernauti) prin proiecte de revitalizare urbana, culturala si sociala. Misiunea asociatiei este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic si proactiv al tinerilor, prin intarirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenenta la o comunitate vie si valoroasa si prin promovarea acestui spatiu ca nod cultural si turistic intre cele trei frontiere (Romania, Republica Moldova, Ucraina).

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Darabani si co-finantat cu sprijinul DJST Botosani, Bergenbier si Cemacon.

Mai multe informatii pe www.nordul.ro si www.zilelenordului.ro.

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment