Sunteti aici: Fabricat in Iasi»Important,Noutati»Mediul de afaceri iesean cere sprijinul autoritatilor publice 5 masuri care sa relanseze economia Iasului

Mediul de afaceri iesean cere sprijinul autoritatilor publice 5 masuri care sa relanseze economia Iasului

Un set de 5 masuri, dintr-un total de peste 40 de propuneri privind mecanismele de sprijinire a firmelor iesene de catre autoritati au fost adunate de mediul de afaceri intr-un raport menit sa deschida ochii organelor de decizie. Fara un set de masuri concrete care sa ridice firmele din impasul provocat de criza, economia judetului nu poate avea decat un viitor sumbru, fara investitii si cu mii de falimente.

Pornind de la o analiza a produsului intern brut, care arata ca cea mai mare contractie a PIB a avut loc in judetul Iasi, adica o diminuare a economiei cu 978 de milioane de lei, pana la 14,87 miliarde lei, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOA) Iasi, in parteneriat cu Asociatia Pro Asis, Asociatia Carmen si Asociatia Super Tineri au organizat o audiere publica pentru a gasi solutiile de sprijinire a mediului economic. Potrivit asociatiei, printre semnalele care arata o inrautatire a situatiei din judet se numara scaderea investitiilor straine cu 93% in trimestrul trei 2011, comparativ cu perioada similara din 2008, diminuarea numarului de angajati cu aproape 7.000 de persoane, pierderea a 40 de milioane de euro de la bugetul local prin transferul obligatiilor de plata ale sediilor secundare la unitatile mama sau cheltuielile bugetare mari pentru asistenta sociala. „Au aparut foarte putine propuneri din partea mediului de afaceri. De aceea noi mergem cu lucruri concrete, iar daca cineva se opune inseamna ca este impotriva dezvoltarii Iasului. Daca se invoca lipsa de timp sau de specialisti, facem noi totul ca sa mearga pentru ca ne cerem drepturile. Nu vrem ca oamenii de afaceri sa plece”, ne-a declarat Gheorghe Plesu, presedintele AOA Iasi.

Cinci masuri pentru salvarea economiei
In urma audierii publice s-au conturat peste 40 de propuneri de sprijinire, insa cinci dintre acestea au fost depistate ca putand fi realizate intr-un timp relativ scurt. Parte din ele au fost implementate cu succes in alte judete, iar de astazi vor fi inaintate si consilierilor ieseni.
1. Implementarea unei scheme locale de ajutor de minimis la nivelul municipiului Iasi, prin acordarea de facilitati fiscale la plata impozitului pe cladiri si terenuri pentru firmele iesene. „Fiecare firma are dreptul de a obtine un ajutor de minimis de 200.000 de euro la trei ani. Autoritatile nu trebuie sa le dea banii in mana, ci sa opereze scutiri de taxe. Sprijinul ar putea fi obtinut daca investitia ar depasi 500.000 de euro, daca se creeaza locuri de munca si daca nu se inregistreaza datorii”, a explicat Gheorghe Plesu.
2. Reducerea procentuala a tarifelor practicate de Apavital pentru producatorii mari. „Capitalismul spune ca pretul scade daca firma creste consumul, insa la noi este invers. Avem deja dezavantajul transportului mai scump, pentru ca trebuie sa traversam tara pentru a ajunge catre vest, insa daca si utilitatile sunt la un nivel mai mare firmele vor merge in alte zone. Forta de munca ieftina nu mai este un motiv suficient”, a adaugat presedintele AOA.
3. Scutirea de impozitul pe cladiri pentru proprietarii care si-au imbunatatit protectia termica a cladirilor, adica 40% din valoarea tamplariei montate pe o perioada de cinci ani.
4. Alocarea la costuri reduse a unui spatiu inchis special dedicat producatorilor ieseni pentru organizarea unei expozitii permanente cu vanzare de produse.
5. Publicarea pe site-urile autoritatilor publice a unei statistici privind terenurile care pot fi puse la dispozitia investitorilor si facilitatile aferente.

Cum poate fi sprijinita economia?
– obligativitatea lanturilor de magazine de a asigura 303 din spatiul de desfacere pentru producatorii locali;
– crearea serviciului City Marketing pentru promovarea oportunitatilor de afaceri locale;
– includerea in bugetul local a unei sectiuni pentru sprijinirea investitiilor;
– acordarea de facilitati firmelor care creeaza peste 25 de locuri de munca pe o perioada de doi ani sau care angajeaza tineri sau someri;
– eradicarea concurentei neloiale prin aplicarea acelorasi impozite si comerciantilor neinregistrati oficial.

Sursa: www.evenimentul.ro

Comments

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)

Send comment