Oana Cojocariu, antreprenor al afacerii Cafeneaua Noastră a acceptat provocarea unui dialog scris despre afacerea sa, dar și despre schimbările aduse de această pandemie în domeniul în care își desfășoară activitatea. Cafeneaua Noastră reprezintă un business de succes, după părerea mea, din Iași care este situat în inima orașului și care simbolizează o oază de liniște și relaxare, însă mai multe ne va spune Oana în rândurile ce urmează.
- Pentru început vă rog să îmi spuneți câteva cuvinte despre afacerea dumneavoastră.
Cafeneaua Noastră este un mic business local, deschis cu mari speranțe și cu tot atât de mult avânt din dorința de a oferi publicului larg pe lângă o cafea delicioasă o atmosferă cu un vibe viu și pozitiv atât de necesare pentru un început de zi perfect.
- Cum ați recunoscut oportunitatea?
Acum cinci ani, pe când am deschis cafeneaua, locațiile care să ofere o cafea de bună calitate, nu erau prea numeroase și loc pe piața unei astfel de afaceri era destul, așa că…de ce nu?

- Ce nivel de risc v-ați asumat la începutul acestei afaceri?
Destul de mare având în vedere că am pus în joc toate rezervele noastre financiare la acel moment. Un alt risc pe care ni l-am asumat a fost locația cafenelei, este chiar sub umbra Palasului care oferă aproape orice dar noi am gândit-o ca pe o oportunitate, nu ca pe un impediment și bine am făcut.
- Care au fost greșelile pe care le-ați făcut în afacere și ce ați învățat din ele?
Multe greșeli dar din greșeli omul învață așa că, zic…să greșim căci așa evoluăm. Au fost erori firești făcute de orice antreprenor la început de drum, erori ce țin de gestionarea locației dar care, pe parcursul anilor au contribuit la rezultatele bune pe care le avem în acest moment.
- Ce faceți mai bine decât competiția?
Zâmbim mai mult, descrețim frunți și o facem în mod natural. Cred că atunci când iubești ceea ce faci, când pasiunea există, nu trebuie sa faci eforturi pentru a transmite lucrul acesta. Clienții noștri ne spun că locația noastră are un vibe aparte, pozitiv și că se simt la noi ca la ei in sufragerie…Fain, nu?

- Această perioadă a pandemiei a avut un efect negativ asupra afacerii? Daca da, cum ați reușit să reveniți cât de cât pe un făgaș normal?
Da, ne-a afectat ca pe toți ceilalți, fie ei oameni obișnuiți sau imprenditori. Tot clienții noștri ne-au ajutat sa trecem peste și de această dată susținandu-ne moral și financiar prin prezența lor la cafenea până și în perioada de carantină…Admirabil gest, chapeau bas!
- Ce impact a avut activitatea redusă a afacerii asupra angajaților dumneavoastră ?
Ne-am adaptat din mers, după o scurtă perioadă de șomaj tehnic, lucrurile au reintrat pe un făgaș normal, nu la același nivel bineînțeles dar, am revenit..
- Cum preconizati că o să se dezvolte afacerea în următoarea perioadă ținând cont de măsurile impuse de către autorități?
Situația actuală ne-a „costat” o locație, pe care a trebuit sa o închidem deci nu putem discuta despre o evoluție momentan.
- Dacă ar fi să dați acum un sfat pentru un antreprenor care dezvoltă o afacere mică, care ar fi acesta ținând cont de vremurile grele pe care le traversăm?
Să reziste! Să facă tot posibilul să-și păstreze angajatii -ei sunt sursa principală a succesului afacerii și să spere, va fi bine din nou!
- După trecerea acestei perioade grele pe care o traversăm cu toții și după o revenire la normalitate, vă gândiți să deschideți afacerea și in alte orașe, sau rămâne o afacere locală?
În momentul apariției crizei eram in plină expansiune, eram in căutarea celui de-al treilea spațiu. Nu știu ce ne rezervă viitorul, ne concentrăm asupra prezentului, să facem bine ce facem acum și să supraviețuim până va fi din nou primăvară și pe strada noastră…
- Ce înseamnă sa fii antreprenor în România, cu precădere în acest domeniu HoReCa?
Înseamnă multă muncă, mult risc asumat, tot atâta concurență, multe satisfacții pe plan emoțional dar din ce în ce mai puține câștiguri financiare. Ne hrănim cu speranța momentan, în așteptarea unor decizii mai înțelepte din partea guvernanților și nu mă refer doar la decizii ce țin de situația actuală ci la cele legate de taxe și impozite care ne „curăță” conturile într-un mod crud, aș putea zice.
- În finalul interviului, ne puteți spune care este ingredientul ‘’minune’’ care face cafeaua atât de delicioasă?
Da, dar sa nu-l spuneți nimănui- zâmbetul!
Vă mulțumesc frumos pentru interviul acordat și sper să ne revedem cu drag la o cafea, bineînțeles la Cafeneaua Noastră!

Realizat de – Răileanu Claudia Ștefana