Despre cum pasiunea pentru călătorii îți asigură aventura vieții, cu Adrian Grădinaru

Am spune că, în era Instagram-ului, a călători este la modă, dar, în fapt, această activitate se află printre preferințele și nevoile oamenilor dintotdeauna, ea doar se accentuează cu trecerea timpului. Maldive, New York, Londra sau România, oriunde ai vrea să călătorești, trebuie să știi că totul poate fi mai ușor dacă apelezi la consultanții potriviți, care să se ocupe de organizarea tuturor detaliilor.

Asta am aflat de la Adrian Grădinaru, Co-founder și Manager Marketing, care mi-a împărtășit povestea Agenției Travis. O afacere Fabricat(ă) în Iași, din domeniul turismului și al închirierilor auto, prezentă pe piață de 19 ani. Aceasta a luat naștere din pasiunea pentru turism a patru prieteni entuziaști, care visau să aibă o agenție, ce va ajuta oamenii să ajungă în toate părțile lumii. În prezent, Agenția are cinci birouri operaționale în trei orașe din România: Iași, București și Bacău, iar echipele includ consultanți specializați în vacanțe, ticketing aerian, rezervări hoteliere, închirieri auto, organizare evenimente, capabili să ofere servicii de calitate, prompte pentru cele patru divizii de sub umbrela Travis: Travis Tourism, Travis Rent a Car, Travis Corporate & Events și Travis Medical.

1. Cum a început povestea Travis?

Zicala „Tot răul spre bine” se potrivește perfect când vine vorba despre cum a apărut Agenția Travis pe piață. În anul 2002, agenția de turism, în care lucram împreună ca angajați, ajunsese într-o situație foarte dificilă, moment în care am fost nevoiți să ne unim forțele și experiențele pentru a construi ceva al nostru: o agenție de turism care să ajute cât mai mulți oameni să aibă parte de cele mai frumoase călătorii. Entuziasmul și dedicarea ne-au ajutat să intrăm pe piață locală în Iași, să rezistăm și chiar să creștem. Astfel, în anul 2010 (tot într-un moment economic dificil, din cauza crizei financiare internaționale), din dorința de a fi mai aproape de clienții noștri din București, am deschis un birou și în capitală, iar în anul 2020 am inaugurat biroul Travis Rent a Car în Aeroportul Bacău.  

2. Ce servicii se găsesc în portofoliul Agenției Travis?

Activitatea Agenției Travis este împărțită în trei divizii mari și una aflată la început de drum. Astfel, în portofoliul nostru veți găsi: servicii de organizare vacanțe oferite de Travis Tourism; servicii și facilități de călătorie pentru companii prin divizia Travis Corporate&Events; închirieri auto și transferuri private cu mașini din flotă proprie prin Travis Rent a Car, iar prin Travis Medical ne propunem să oferim servicii de turism medical.

3. Cui se adresează Travis și cum o pot găsi clienții?

Dacă m-ai fi întrebat până în martie 2020, ți-aș fi răspuns că ne adresăm în mare parte companiilor, deoarece preponderent publicul nostru țintă era din această zonă. Dar acum, în contextul pandemic, Travis se adresează mai mult persoanelor fizice care își doresc să călătorească în condițiile actuale sau să închirieze mașini.

Online, putem fi găsiți pe:

4. De ce ar cumpăra oamenii serviciile Travis și nu pe ale concurenței?

Consider că, marele atu al Agenției Travis, cu care se diferențiază de concurență, este echipa: calitatea oamenilor, pregătirea, atitudinea față de client fac diferența. În ziua de astăzi, un serviciu turistic simplu – bilet de avion, cazare, închiriere auto – poate fi cumparat ușor online, dar o călătorie de afaceri sau una mai amplă și organizarea unui eveniment au nevoie de expertiza unui consultant de turism cu experiență. Investim constant în pregătirea personalului, oferindu-le posibilitatea de a vizita cele mai populare destinații, pentru a putea transmite informații reale și actuale călătorilor noștri (așa cum ne place nouă să le spunem). De asemenea, la toate acestea se adaugă bonusurile oferite: transfer gratuit către aeroport pentru pachetele de vacanță sau la achiziționarea biletelor de avion cu plecare din Iași și puncte în aplicația de fidelizare myTravis, ce pot fi folosite pentru achiziționarea serviciilor din portofoliul nostru.

Când vorbim despre divizia de închirieri auto, pe lângă echipă, ne mândrim și cu calitatea propriei flote: modele diverse cu dotări peste medie, mașini din gama Premium, iar toată activitatea se desfășoară sub condițiile impuse de „Sigiliul de Securitate a Pasagerilor”.

Totodată, achiziționând servicii de la agenția noastră, călătorii vor fi în contact cu noi 24/7, având la dispoziție un număr de urgență, cu ajutorul căruia încercăm să soluționăm toate solicitările din afara orelor de program.

5. Care a fost impactul pandemiei cu SAR S CoV-2 asupra activității agenției?

În primă fază, impactul pandemiei a fost unul dezastruos. În primele trei luni nu am vândut servicii, ci am muncit dublu, pentru că a trebuit să oferim fiecărui turist detalii despre condițiile de călătorie, să modificăm sau să anulăm ceea ce s-a achiziționat până în acel moment. A fost nevoie atât de efort uman, cât și de unul financiar, pentru că am fost nevoiți să returnăm mare pare din sumele încasate sau vouchere, conform condițiilor stabilite de către furnizorii de călătorii. Astfel, vânzările au scăzut cu 95-98%, dar cheltuielile au rămas aceleași. Ulterior, am reușit să ne revenim timid pe anumite servicii, ajungând să avem vânzări de până la 50% în cazul activității de închirieri auto.

În tot acest timp, am facut eforturi să obținem facilități pentru călătorii noștri, pe care i-am pus pe primul loc, și am încercat să limităm pierderile suferite de către aceștia. De asemenea, am făcut tot ce am putut să păstrăm echipa, care pentru noi, așa cum am mai menționat, este foarte importantă. Ba chiar am mai angajat colegi pentru biroul din Bacău. Investim mult în menținerea comunicării cu cei ce apelează la serviciile noastre, în informarea și siguranța acestora, iar telefonul de urgență este mereu deschis.

6. Cum ați împăcat nevoia de confort, de siguranță cu instinctul de a merge înainte în necunoscut?

Practic, am fost forțați de împrejurări să mergem înainte în acest necunoscut. Am uitat de confort și tot ce ne-am propus a fost să supraviețuim, să nu sacrificăm mai mult decât ce se arăta în acel moment. Am înțeles că, pentru a trece peste această perioadă, avem nevoie de înțelepciune și de organizare. Așa că am pornit la drum cu încercarea de a ne adapta serviciile, comunicarea, dar și să muncim mai mult pentru a fi la curent cu orice informație în legătură cu condițiile de călătorie. Țelul nostru a fost să facem tot ce ne ce stă în putere pentru a trece cu bine de această pandemie împreună cu ai noștri călători.

7. De asemenea, cum s-au împăcat așteptările și obiectivele propuse la început de an 2020 cu ceea ce s-a întâmplat în realitate?

La această întrebare, esența stă într-o altă zicală: „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Din ce ne-am propus la început de an, am reușit să bifăm doar câteva obiective, iar restul au fost înlocuite cu alte acțiuni benefice perioadei în care ne aflăm. Am înțeles că este important să gândim rațional și să ne dezvoltăm serviciile cât putem de bine în condițiile actuale, pentru a rămâne pe piață și a fi de ajutor celor care ne solicită pentru a călători în siguranță.  

8. Ce impact a avut activitatea redusă a business-ului asupra angajaților și cum ați gestionat situația?

În primă fază, pandemia a venit cu un volum mare de muncă, așa cum am menționat, solicitând destul de mult echipa, dar după ce am rezolvat cu călătoriile plănuite până în acel moment, activitatea a scăzut radical, oamenilor fiindu-le frică să călătorească sau constrânși de restricțiile impuse de fiecare țară. Atunci am fost nevoiți să apelăm la soluțiile puse la dispoziție de autorități: șomaj tehnic, ulterior ajutoarele pentru domeniul HoReCa. Suntem norocoși pentru că ai noștri colegi au înțeles situația și fiecare dintre ei a încercat să facă tot ce a putut. În ultimele 2-3 luni, datorită promovării serviciilor, dorinței și încrederii tot mai mari de a călători a multor persoane, încurajate de campania de testare/vaccinare, activitatea noastră a mai crescut, echipa oferind servicii de călătorie către destinațiile deschise și cu mai puține restricții.

9. Cum funcționează o astfel de agenție pe timp de pandemie?

Nu știu dacă funcționează bine sau rău în comparație cu colegii din breaslă, dar pot să spun sigur că noi încercăm să ne adaptăm vremurilor pe care le trăim cu toții și să facem să funcționeze atât cât putem noi de bine. Activitatea noastră s-a concentrat pe oferirea serviciilor turistice în destinațiile disponibile în aceste luni (din care amintim: Maldive, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicană și Egipt, vedeta momentului) și pe închirierea flotei noastre auto.

10. Cum va arăta business-ul după trecerea pandemiei, va reveni la forma inițială sau își va croi un alt drum, o altă strategie?

Este greu de spus ce se va întâmpla, dar personal consider că business-ul în turism nu va mai fi la fel ca până în martie 2020. Cred că, pe termen scurt, oamenii sunt și vor mai fi reticienți la ofertele de tip „Early Booking”, apelând mai mult la cea „Last Minute”. Iar dacă vorbim despre călătoriile de afaceri și organizarea de evenimente, în ciuda eficienței dovedite a sistemelor de videoconferință, cred, totuși, că nu va dispărea nevoia de contact uman, urmând a se desfășura, cel mai probabil, într-un format hibrid.

Având în vedere toate acestea, nu ne vom croi un alt drum, ci va fi nevoie de o altă strategie, în concordanță cu vremurile. Cred și simt că această perioadă cu limitarea călătoriilor le-a creat oamenilor un apetit foarte mare pentru vacanțe și nu numai, doar că își doresc condiții de siguranță sanitară. Sunt optimist că evoluția va fi una pozitivă, iar eliminarea restricțiilor de călătorie dinspre și către România ne va ajuta și la creșterea activității de închirieri auto.

11. Cum se raportează ieșenii la Agenția Travis?

Interesantă întrebare! Poate că aici ar merita făcută o cercetare serioasă, pentru a obține un răspuns cât mai obiectiv. Prezența pe piață de 19 de ani, dezvoltarea și portofoliul de clienți (atât persoane fizice, cât și companii) mă fac să cred că imaginea Agenției Travis este una pozitivă, nu numai în Iași, cât și în București și Bacău. Ne dorim să o păstrăm la fel sau chiar să o îmbunătățim, de aceea, ne străduim să oferim servicii de calitate, consiliere, produse și facilități cât mai atractive.

12. Ce sfat le dați altor antreprenori ieșeni pentru a rezista pe piață cel puțin la fel de mult ca Travis și cum să facă să se remarce printre competitori?

Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, dar le transmit că noi am învățat pe parcursul anilor că totul ține de atitudinea pe care o ai față de clienți, de furnizori, de echipă și chiar față de competitori. Respectul, munca, pasiunea și investițiile sunt termenii cheie pentru succes.

Un interviu sincer despre cum o afacere, ce a pornit dintr-un entuziasm naiv la acea vreme, poate să ajungă un reper pe piața sa, dar și în care am aflat cum a resimțit o agenție de turism această perioadă grea pentru noi toți. Rămân cu speranța că în curând vom putea călători oriunde în lume fără griji, iar aici, cu siguranță, va contribui și Agenția Travis.

Mulțumesc, Adrian Grădinaru, pentru disponibilitate și sinceritate!

Realizat de Gabriela Mădălina CIURLICĂ.

Avem nevoie de ajutorul tău!

Fabricat în Iași este un ONG ce vrea să ajute producătorii locali gratuit. Suntem o echipă de oameni ce muncesc din pasiune pentru a ajuta Iași-ul. De multe ori venim cu bani de acasă pentru a susține proiectul… Avem nevoie însă de susținere. Dezvoltarea și susținerea platformei ne costă și noi singuri nu o putem susține. Dacă vrei să ne ajuți, poți dona folosind butonul de mai jos. Nu trebuie să fie mult. Ne-ar ajuta extrem de mult. Hai să creștem comunitatea locală împreună.